Dankdag 2-11- 2022

Dankdag 2022:

Woensdag 2 november is het dankdag. In deze week willen we samen met de scholen en in de gezinnen nadenken over het thema: Wie dank jij? We reizen in deze week met de kinderen af naar de tijd waarin Elia leefde. We kijken op een afstandje toe hoe het volk Israël ervoor kiest om een afgod te dienen: Baäl, de god die voor regen en dauw zou zorgen. God geeft daarom een grote droogte in Israël – en Elia moet dat aan de koning vertellen. Jarenlang valt er geen regen en er groeit maar heel weinig graan op het land. Er komt honger. Als we zo eens rondlopen in Israël, horen we hoe Elia van God de opdracht krijgt om zich te verstoppen bij de beek Krith. We zien Elia bij de beek Krith aankomen en een tijd later vertrekken naar een klein dorpje, Zarfath. Zou het goedkomen met Elia? Ja, toch wel; want God zorgt voor hem. Hij geeft Elia elke dag genoeg te eten! In deze geschiedenis laat God zien dat Hij machtiger is dan de afgod Baäl. Niet Baäl, maar Híj is degene Die altijd voor het volk  Israël gezorgd heeft.

Wanneer we terugreizen naar Nederland in 2022, zien we dat het leven ook in deze tijd onzeker kan zijn – ook al geloven we misschien dat we als land genoeg in huis hebben om voor onszelf te zorgen. Zo hadden we het afgelopen jaar nog steeds te maken met de coronacrisis en een lerarentekort. De kinderen konden daardoor vaak wel, maar soms ineens ook niet naar school. Er brak een oorlog uit in Europa. Misschien hadden de kinderen er ineens klasgenootjes uit een ander land bij; sommige kinderen werden bang van alle berichten in het nieuws. We hebben gezien dat we veel dingen zelf  niet in de hand hebben – het leven is niet ‘maakbaar’. Is het dan niet beter om een tweede biddag in te lassen? Kunnen we nu wel danken? Ja, toch wel. Want God heeft ook het afgelopen jaar voor de kinderen gezorgd. Hij gaf hen alles wat ze nodig hadden, voor elke dag genoeg. Daarom willen we op deze dankdag voor gewas en arbeid samen met de kinderen God danken dat Hij voor ons zorgde. Want Hij gaf elke dag genoeg!

In de ochtenddienst op 2 november willen we samen met de kinderen stilstaan bij het thema. Hiervoor zijn jullie allemaal van harte uitgenodigd, de dienst begint om 09u30 in de Oude Kerk.

Ook is er dit jaar weer een gezinsdagboekje beschikbaar om deze week in de gezinnen met het thema bezig te zijn. Zie de bijlage voor het gezinsdagboekje.  Download hier