Ethiopië

Sinds 2011 ondersteunen onze kerkelijke gemeente de Stichting Interlakes School. De school bevind zich in de stad Debre Zeit in Ethiopië. Deze school is gestart in 2006 en maakt ieder jaar een flinke groei door. Sinds 2011 is de dagelijkse leiding daar in handen van het echtpaar Mark en Janneke Gerritsen. Ook hun dochter Loïs zit daar op school. Zij zijn inmiddels ook 2 maal bij ons geweest, in de zomer met presentaties over hun werk aldaar.

Wat is de visie van dit project?

De school is opgericht met als doel de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de middenklasse voor de stad Debre Zeit vast te houden. Het is juist de middenklasse, zoals dokters, wetenschappers, en zakenlieden, die de economische situatie in een overwegend agrarische omgeving kunnen beïnvloeden. Hoewel de scholen in Ethiopië neutraal moeten zijn, mag toch elke dag het Woord van God opengaan. Juist ook moslimkinderen horen zo dagelijks van Christus!

Wat doen wij?

Onze thuisfrontcommissie ondersteunt het werk aldaar, en onderhoud contact met de familie Gerritsen. Ieder jaar halen we door acties een bedrag op, waarmee op de school veel gedaan kan worden. Zo loopt er o.a. een actie met diverse steigerhouten tuinmeubels, gemaakt door vrijwilligers. De productie en verkoop voor dit project verloopt nog steeds bijzonder goed! We zijn dankbaar dat we daardoor dit jaar een extra gift hebben kunnen geven en bovendien ook nog een bedrag voor het aankopen van materialen t.b.v. de vakantiewerkzaamheden. Ook veel dank aan de mannen die hier wekelijks mee bezig zijn!

Werkvakantie

In oktober 2014 is weer een groep naar de school in Debre Zeit geweest voor een werkvakantie. Ze hebben het echtpaar Mark en Janneke Gerritsen geholpen met diverse klussen. Inmiddels is de groep van elf Ethiopë-gangers weer thuis: We mogen terugkijken op een mooie tijd in Afrika. Het was indrukwekkend, zeker voor de mensen uit de groep die voor het eerst mee zijn gegaan. Het hoofddoel van de reis was klussen op de ‘Interlakes International School’ die wordt geleid door Mark en Janneke Gerritsen.
We waren gezond en mochten veel werk verzetten. Ook was de sfeer onderling heel goed, veel plezier maar ook serieus.
Mark en Janneke waren voor ons een geweldige gastheer en gastvrouw. Ze hebben hun uiterste best gedaan om het ons zo goed mogelijk naar onze zin te maken. Het is rijk als je mag zien dat inmiddels ruim 300 kinderen elke dag op school het Woord van God mogen horen. Vervolgens krijgen ze goed onderwijs, zodat de kinderen goed voorbereid worden op hun toekomst.
Steeds als je daar komt, raak je weer onder de indruk, hoe rijk wij het hier in het westen hebben en hoe arm het daar is. We zijn dankbaar dat we daar met de groep twee weken konden zijn. We hebben ook de gelegenheid gehad om iets meer van het land te zien, dan alleen maar de school.
We danken allen die meeleefden en die hebben gereageerd op de blog. Dat gaf je moed, als je zag hoe er werd meegeleefd, om dan nog maar niet te spreken over de hartverwarmende reacties.
Binnenkort komt de werkgroep weer bij elkaar en zullen we ons gaan beraden hoe wij de gemeente iets kunnen laten horen en zien over deze reis.
We danken u dat we ervaren hebben dat velen van u biddend achter ons stonden.