Vertrouwenspersonen in onze gemeente
De kerkelijke gemeente wil een veilige plaats voor iedereen zijn
In onze gemeente zijn er per wijkgemeente vertrouwenspersonen aangesteld. In de Algemene Kerkenraad is besloten om naast de door de wijkkerkenraad benoemde personen ook twee vertrouwenspersonen (een echtpaar) te benoemen voor de gehele gemeente. Wat is de functie van een vertrouwenspersoon? De kerkelijke gemeente wil een veilige plaats voor iedereen zijn en gelukkig ervaren veel mensen die veiligheid ook. Toch is die veiligheid niet altijd vanzelfsprekend. De kerk bestaat uit mensen die aan verleidingen bloot staan en fouten kunnen maken, ook leden van de kerk die een kerkelijke functie of ambt vervullen.
Ook in onze gemeente kan sprake zijn van ongewenst grensoverschrijdend gedrag door iemand die een kerkelijke functie bekleedt. Hierbij kunt u denken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar bijvoorbeeld ook aan pesten, discriminatie, agressie, intimidatie of manipulatie. Soms is het ongewenste gedrag overduidelijk aanwezig, maar het kan ook heel subtiel zijn. Voor mensen die hiermee te maken hebben (gehad) of die het bij derden signaleren hebben de wijkkerkenraden interne vertrouwenspersonen aangesteld. Zij hebben als taak het bieden van eerste opvang en begeleiding: een luisterend oor, adviseren over het wel of niet nemen van verdere stappen en hulp bij het doorverwijzen naar eventuele hulpverlening. De vertrouwenspersonen hebben geheimhoudingsplicht en zullen geen verdere stappen ondernemen zonder overleg met de betrokkenen.
Door de kerkenraden zijn de volgende vertrouwenspersonen aangesteld;
Heb jij vragen over- of worstel jij met seksuele geaardheid of genderidentiteit, schroom dan niet om contact op te nemen met je wijkouderling of predikant. Zij zullen een luisterend oor bieden, jouw verhaal is zeker veilig bij hen. In een gesprek of contact is het goed om ook te bespreken of verdere pastorale begeleiding gewenst is, en of je misschien ook met een andere deskundige in contact wilt komen. Het is ook mogelijk om in plaats van een wijkouderling of de predikant, contact te hebben met een van de vertrouwenspersonen uit onze wijkgemeente. Bijvoorbeeld als je, om wat voor reden dan ook, liever geen contact legt met je ouderling of predikant, als je anoniem wilt blijven, of als je een (nare) ervaring hebt opgedaan die je vertrouwelijk wilt delen, of waarover je advies wilt vragen.
Voor het jeugdwerk in de gemeente zijn aangesteld Marius en Linda van Wijngaarden, vertrouwenspersoon.jeugd@hghg.nl, 06-22760635.
Naast de vertrouwenspersonen van de gemeente bestaat ook het interkerkelijke Meldpunt Seksueel Misbruik Pastorale Relaties (SMPR) http://www.smpr.nl. Hier kunt u terecht wanneer u uw verhaal liever doet aan iemand buiten de gemeente.